2013. július 11., csütörtök

Teszt: Windows Phone 8x by HTC





Bevezető :
Csomagolás – Külső

A HTC mint patinás tajvani gyártó az elmúlt években igen csak vesztett fényéből és sikereiből.
De az elmúlt 1 évben jelentős fejlődésen ment keresztül ami jobb minőséget és nagyobb népszerűséget eredményezett. Szeretném itt kiemelni a HTC ONE készüléket ami a legújabb SENSE 5.0 felülettel rendelkező csúcs android készülék a piacon .


Nálunk járt a Windows Phone 8x by HTC készülék . Az elnevezés rögtön furcsa lehet. Ez azért van mert itt egy referencia modellről van szó. Hasonló elnevezést kapott az LG referencia készüléke is Google Nexus by LG. A referencia készülékek előnye mindig ,hogy rendkívül erős hardver jellemzi őket és ezen kívül ezek a készülékek kapják meg a frissítéseket leghamarabb.
A csomagolást tekintve a doboz is követi a HTC legújabb trendjét. Fehér, jó fogású kemény papírdobozban érkezik a készülék. Ebben legfelül foglal helyet a telefon majd alatta a dokumentumai és a kiegészítők. A sokak által kedvelt fiókos csomagolás rendszer itt már elmarad. A készülékhez kapunk egy hálózati adaptert, adatkábelt, egy HTC headsetet ami a hagyományos, nem In-ear kivitel.  Ezeken kívül mást nem tartalmaz a doboz.
A készüléket kézben tartva nagyon kellemes súlyú mindössze 130g. A méreteit tekintve  132,35 x 66,2 x 10,12 mm egy átlagos kéz stabilan átéri. Érdemes megemlíteni, hogy a készülék egy Unibody házban van aminek előnye hogy nem találunk rajta illesztéseket és rendkívül merev tőle a készülék, ezen kívül a ház nem szokványos műanyagból készült hanem kellemes tapintású polikarbonátból ami puhább felülete miatt nem gyűjti az apró karcokat és nagyon kellemes érzés a kézben tartani.
Az előlapon találunk 3 érintés érzékeny gombot ami a back, home, illetve a search. Felettük helyezkedik el a 4,3 hüvelykes kijelző, ami 720x1280 felbontással rendelkezik és ennek köszönhetően egy kiemelkedően magas 341 ppi pixelsűrűségű. A panel betekintési szöge jó. Napos fényviszonyok között is jól olvasható. A Super LCD 2 típusú panel dolgozik a ONE X modellben is. Nem véletlen hogy ezt kapta meg egy referencia modell is, mert rendkívül valós színeket kapunk. A szuper panelünket egy szuper üveg véd ami pontosan a Gorilla Glass 2. Átlag felhasználás mellet nagyon jól viseli a mindennapok megpróbáltatásait.

                                            

Az előlapon helyezkedik el egy 2,1 megapixeles kamera ezenkívül a beszéd hangszóró rácsa alatt található még egy 2 színben világító állapotjelző led is.
A Hátoldalon a kamera mellet led villanó található majd a készülék közepén egy ízléses HTC felírat és egy BEATS logó majd a hangszóró pontokból kimart rácsa. A készülék jobb oldalán található a kötelező kamera gyorsgomb és a hangerő szabályzó. A tetején Screen Lock gomb ami sajnos nagyon egybe olvad a készülék házával ezért elég nehezen tudtam megszokni és kényelmesen benyomni, a gomb mellet még egy 3,5 mm jack csatlakozó kapott helyet. A készülék alján található a Micro USB port és a mikrofon. A bal oldalon nem található semmi.

                                              

Hardver, szolgáltatások.

Hardveres téren akiknek sokat jelentenek a nyers számok kapunk egy Qualcomm MSM8960 lapkakészletre alapuló továbbfejlesztett Snapdragon rendszert. A készülék szíve pedig egy kétmagos, magonként 1,5 gHz órajelű SoC ami tartalmaz még egy Adreno 225 grafikus gyorsítót. Ezek mellet kapunk 1 GB, 500 mHz órajelű ramot. Kevesek örömére sokak bánatára a telefon fix 16 GB belső térhellyel rendelkezik . Ez a hardveres teljesítmény bőven elég ahhoz, hogy a WP8 rendszer gyorsan akadás mentessen fusson. A készüléket nem sikerült úgy terhelni, hogy az átlag sebességétől lassulás produkáljon pedig én megpróbáltam
J .
Szolgáltatások terén sajnos szidnom kell a készüléket, mert a tökéletes Office, kontakt, szolgáltatások nem a HTC érdeme, hanem a Microsofté. Egy prémium készüléktől elvárná a felhasználó, hogy a jó minőség mellet kapjon olyan szolgáltatásokat, ami nem mindenkinek érhető el. Példának felhoznám a Nokia szolgáltatásait: Többféle navigáció (élettartam frissítéssel), zene áruház, tömegközlekedés szervező program stb. Ezeket megkapja a Nokia belépő modelljei is. Ellenben a HTCvel, aki olyan „egyedinek” nevezett alkalmazásokkal tölti fel a készüléket, mint egy: zsebláma app, valuta váltó, fotó szerkesztő és a HTC HUB, amivel tőzsdei híreket illetve időjárás jelentést nézhetünk agyon animálva. A szoftveres hiányossággal ellentétben hardveresen kapunk egy dedikált audió erősítővel szerelt hangcsipet, aminek maximális feszültsége 2,5V. Ennek köszönhetően a BEATS logó már nem csak egy kis szoftveres hang tuning, valóban egy nagyon kellemes, erős hangzást biztosító rendszert kapunk ,ehhez illik egy normálisabb fülhallgató is, amit ehhez a modellhez a htc nem ad.

Kamera, adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A hátoldalba olvad bele a HTC 8 megapixeles, ennek köszönhetően 3264 x 2448 képpontos felbontású fényképeket készítő kamerája. A kamera szoftverben sok minden állíthatunk többek között a felbontást, fehér egyensúlyt, képminőséget, arcfelismerést. A készülékben a HTC által egy kiemelt minőségű fotó feldolgozó chip került ezzel a készülék egy minden körülmények között kellemes képeket rögzítő kamera rendszert tudhat a magáénak. A teszt képek többet mutatnak, mint a szavak ;) . Videózás terén 1920x1080 felbontásban 30 Fps tudunk rögzíteni. Mind éjjel, nappal vállalható minőségű felvételeket készítve.

Adatkommunikáció terén a HTCnek soha sem kellet szégyenkezni. Ebben a modellben is megkapunk szinte minden ma elérhető földi jót.  Négysávos GSM egységet (850/900/1800/1900 MHz) , Mobil adathálózaton a HSPA+ sebességet, WiFi (802.11 a/b/g/n) hálózaton is minden normát támogat a készülék. Ezeken felül a hazánkban feltörekvő NFC chip is megtalálható valamint egy 3.1 szabványú Bluetooth.
A polikarbonát ház alatt bújik meg a készülék 1800 mAh Lítium-ion akkumulátora. Ez a teljesítmény sajnos elég kevés a teszt alanyuknak mivel egy erős napi használat mellet, amiben van. Internetezés (WiFin és mobilneten is), zenehallgatás, Voip chat, pár fénykép készítés. 12 órát nehezen bír ki a készülék. Pozitívuma, ha spórolósan használjuk és be kapcsoljuk az energiatakarékos módot akkor akár 1,5 napot is kibír.

Összességében a pénzünkért egy nagyon jól összeszerelt, minőségi anyagokat kapott készüléket kapunk. A Windows Phone 8nak bőven kielégítő hardverrel. Multimédiás téren nagyon erős a készülék, de a szolgatatások terén elmarad a többi Windows Phonehoz képest. A mostani 85.000 Ft.-os kártya független ára tükrözi a minőséget és az eleganciát amit nyújt a HTC referencia modellje .


Bazsánt Péter


A teszt készüléket a HTC Magyarország biztosította számunkra . 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése