2012. június 7., csütörtök

Teszt: HTC One X

Bevezető

A HTC már öreg motorosnak számít az Androidos készülékek terén. Ők gyártották az első Androidos készüléket, a T-Mobile G1-et. Aztán jöttek sorra a jobbnál jobb készülékek. Azonban egy pár éve a HTC mintha megállt volna. Ez a bevételükön látszik, hogy gyakorlatilag nulla. Viszont veszteségük sincs. Gyártottak ők már kétmagosat, 3D kijelzőset, Beats Audiosat.


Azonban most elsőként alkották meg, a világ első négymagos processzorral szerelt készülékét amit HTC One X-nek neveztek el. Ebből a ONE szériából készült egy legkisebb HTC One V, és a középső a HTC One S.
A készüléket csak egy fehér dobozban, töltővel és USB kábellel kaptuk. Az bolti csomagolásban természetesen még headset is helyet kapott.

Külső

A készülék kialakítása gyönyörű. Ívelt, hajlított kijelző és hátlap. Mint általában a HTC-től megszokhattuk. A One x  egy unibody, azaz egy darabból kifaragott matt polikarbonát házba van csomagolva. Az anyagminőség szinte kiváló. A fehér és szürke színekben elérhető készülék,  134,36 x 69,9 x 8,9 milliméteres, és 130 grammos, tehát nem nehéz.  Az előlapot szinte teljes egészében a 4,7 colos, 1280 x 720 képpontos felbontású kijelző foglalja el. A 312 ppi-s kijelző színei gyönyörűen jelennek meg.

A betekintési szöge óriási, szinte teljesen oldalról is jól látszanak a kijelzőn megjelenített dolgok. A készülék, rendelkezik másodlagos kamerával is, ami 1,3 megapixeles felbontású.
A kijelző alatt 3 kapacitív gomb található. Viszont ugye az Android 4.0 (ICS) újdonságai közé tartozik, hogy nem kell fizikai gombokat használnunk. Itt,azt jelenti hogy például amikor egy játékban a beállítás gombot keresnénk, az a kijelző legalsó sávjában lévő csík. Nos kicsit furcsa megoldás, de megszokható.

A hátlap egy nagyon jó minőségű anyagból készült. Az alján található a Beats Audio hangszóró, amitől azért többet vártam volna. A minősége nem volt olyan különleges mint azt a Beats-nél megszokhattunk. A hátlap közepén található egy HTC felirat, és felette a kamera. Nos a kamera minőségéről majd lentebb, de a külső kialakítása elég szépre sikerült. A hátlapból kicsit kiemelkedik. Ugyanakkor ennek van hátránya is.

Ha például a zsebünkben van elég könnyen összekarcolódhat a lencse előtt lévő üveg.
A Kamera mellet találjuk a vakut is aminek elég jó fényereje van. A készülék felső részén találjuk a micro-sim ajtócskáját, jobb oldalra a hangerő szabályozó gomb került. Bal oldalra pedig a microUSB aljzat került, ami HDMI kimenetként is használható, az MHL-technológiának köszönhetően. A hátlap jobb oldalán pedig a Samsung Galaxy Nexusból ismert dokkoló aljzat van.

Hardver

A One X belsejében, egy NVIDIA alapú Tegra 3 duruzsol. A 40 nanométeres SoC egy ARMv7 utasításkészletű, ARM Cortex-A9 családba tartozó processzort tartalmaz, melyben négy plusz egy mag található. A magok órajele 1,5 GHz-ben van maximalizálva, kivéve az ötödik magot (azaz a plusz egyet), amely 500 MHz-en zakatol.

 A processzor mellett egy GeForce ULP grafikus gyorsító és 1 GB alacsony energiaigényű LP-DDR2 RAM található, a belső tárhely kapacitása pedig 32 GB, amit nem lehet micro sd kártyával bővíteni. A készülék sebessége elképesztő. Csak egyszer akadt meg, amikor skypeon videó telefonáltam, és közben játszottam rajta.





Szoftver

A nálunk járt készüléken, Android 4.0.3-as rendszer futott, méghozzá elég szépen. Mint azt a HTC-től megszokhattuk, lecserélte az alap szoftvert az úgynevezett Sense UI-ra. Méghozzá a 4.0-ás verziószámúra. A rendszer nagyon szépen, szinte zökkenőmentesen futott a csúcskészüléken.




A HTC nagyon sok előre telepített alkalmazással lepett meg minket. Például: Dropbox, 7digital, FriendStream, Polaris Office...stb A új Sense nagyon logikusan kezelhető. Az ICS-nek köszönhetően még több extra funkcióval is gazdagodott a készülék.

Multimédia

A HTC már a"régebbi"  készülékeihez is adott Beats Audio headsetet. Azonban attól függetlenül hogy a külső hangszórója Beats Audio-s, nem kapunk hozzá ilyen jó minőségű headsetet. A kamera  ami  8 megapixeles, autofókuszos, 28 milliméteres lencsével és F/2.0 fényerővel rendelkezik (állítólag 44 százalékkal több fényt enged be a klasszikus F/2.4-es lencséknél).


 Az optika egy LED-es villanóval és BSI-szenzorral (a rövidítés a back-illuminated sensor szavakat takarja) rendelkezik, melyek a rossz fényviszonyokat hivatottak ellensúlyozni.Tehát  gyönyörű képeket készít. A képek élesek, a színek rajtuk pedig szépek. A kék az kék és a fekete az fekete.

Összefoglalás, Üzemidő

Úgy gondolom, hogy a HTC nagyon feladta a leckét a többi gyártónak, de már a Samsung is kiadta a saját négymagos zászlóshajóját, a Galaxy S III-at. (Amit ha igaz, jövő héten meg is kapunk tesztelésre.)
 A készülék  prémium anyagokból készült, és ez érződik, látszódik is rajta. A készülékben egy nagyobb hibát találtam. Méghozzá azt, hogy az akkumlátor elég kevés ideig, bírja szuflával. Ha csak telefonálgatunk bírja a másfél napot. Viszont ha már wifi, egy pár játék is megy rajta, akkor bizony kér ennni rendesen.


Ha az árát nézzük, akkor nem mondható olcsónak a jelenlegi 150 ezer forint körüli áron.
Azt, hogy a Samsung négymagosa, vagy a HTC-jé a jobb, majd kiderül.

A tesztkészülékért köszönet a HTC Magyarországi képviseletének.  
Ha tetszett  a cikk oszd meg Facebookon, Twitteren vagy Google+-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése