2012. április 16., hétfő

Teszt: Samsung Galaxy Xcover

 Bevezető,tartozékok
Amikor a Motorola bemutatta az első strapabíró okostelefont, a Defy-t, mindenki nagyon örült, hogy ismét gondolt valaki erre a szegmensre is.  A kereslet láttán a többi gyártó is igyekezett előrukkolni egy hasonló tudású telefonnal.  A  Sony Ericsson az Xperia Avtive személyében jelentette meg ezt a kategóriát. Rá, a Samsung is kifejlesztette a Samsung Galaxy Xcover-t. Mivel a Motorola látta hogy a konkurensek is elkezdtek a strapa telefonokkal  foglalkozni, ezért kiadta a Motorola Defy+-t. Ebben a tesztben, a két utóbbi készüléket vesszük górcső alá.

A Samsung Magyarország Kft-től kapott Galaxy Xcover, egy fehér dobozban, töltővel, és USB kábellel érkezett (a bolti verzióban egy 2 GB kapacitású microSD-kártyát és egy SD-adaptert is kapunk.+ kézikönyvek, leírások).

Külső 
  A Galaxy Xcover viszonylag nagy, és nehéz készülék, ami előny is lehet, hiszen a kezelhetősége is egyszerűbb. (Legalábbis a Defy-hoz viszonyítva)  Az anyaghasználat nagyon jó minőségű, érezhetően prémium anyagokból készült. A 122 x 66 x 12 milliméteres méretekkel és 116 grammos tömeggel rendelkező Xcover előlapját szinte csak az üveg borítja, ami első ránézésre hatalmas, de kisebb a kijelzője, mint a Defy-é, ugyanis az Xcover-nek 3,65, a Defy+-nak 3,7 colos kijelzője van. Viszont így úgy tűnik, mintha az egész egy nagy kijelző lenne. Az előlap tetején  találjuk a Samsung feliratot, és a kisebbik  hangszórót, amin telefonálni lehet.

 Alul, pedig három gomb virít ( menü, főképernyő, vissza), míg a defy+-ban négy. A Xcoverben sajnos a háttérvilágítást kihagyták. A két telefon felbontása között elég nagy a különbség, ugyanis amíg a  Samsungban egy 320 x 480 képpontos felbontású megjelenítővel van dolgunk, addig a Defy+-ban egy 480x854 pixel felbontású kijelző teszi a dolgát.


Hardver, szoftver

Mint már megszokhattuk, a Samsung egyedi kezelőfelületét, a TouchWiz-t  ebben a készülékben is megtalálhatjuk. Az egyedi UI egyén függő, valakinek tetszik, valakinek nem. Szerintem vannak benne okosságok. Sok praktikus dolgot felfedezhetünk a rendszerben, de a hibái hogy néha kicsit belassul, és a kicsit későn reagál a  képernyő feloldáskor. Több hátrányát nem is nagyon találtunk.







 A készülékben, egy ARMv7 architektúrájú Marvell PXA968 SoC duruzsol, és a chipset egy 800 MHz órajelű processzort és egy Vivante GC800 grafikus gyorsítót tartalmaz, melyek mellé 512 MB RAM és 150 MB belső tárhely került.
Amit természetesen micro sd-vel bővíthetünk.
 Összegzés

A Motorola nagy ötletét a Samsung is megirigyelte, így lett a Samsung Galaxy Xcover ami egy strapabíró Samsung Galaxy Ace-hez hasonlítható leginkább. A hardver lehetett volna erősebb, mert néha akadások előfordulnak. A szoftver-el különösebb probléma nem volt, inkább a Samsung ötletei tetszettek benne pl: az értesítősáv lehúzása után, a wifit,a Bluetooth-t, a GPS-t, és egyéb hasznos funkciókat állíthatunk be.
Az anyaghasználatért  plusz pont jár, nem csak jó minőségű, hanem végre egy színes strapatelefon a piacon.
Összességében, a Galaxy Xcover egy jó telefon, csak az árát a Samsung valahogy nem találta el.
A versenytársai kb 10 ezer forinttal  olcsóbbak mint ez a készülék.


A tesztkészülékért köszönet, a Samsung Magyarország Kft-nek.
 Ha tetszett  a cikk oszd meg Facebookon, Twitteren vagy Google+-on.

2 megjegyzés: