2012. február 27., hétfő

MWC2012: Lehullt a lepel a Sense 4.0-ról

A HTC három új modellt mutatott be, ám a főszereplő a legújabb Sense felület. DropBox-integráció, képjavító megoldás, vezeték nélküli HDMI és fejlett audiószolgáltatások.

Bár a Mobile World Congress csak a mai napon nyitotta meg kapuit, a HTC a Sony és a Huawei példáját követve már vasárnap este bemutatta az újdonságait. Bár a zártkörű sajtótájékoztatón a látogatók beengedése nem volt hibamentes, a prezentáció remek volt, szerencsére szinte mindenkinek jutott ülőhely. Az est főszereplője Peter Chou (CEO) volt, aki elsősorban a Sense 4.0 újdonsült szolgáltatásairól beszélt, az utolsó negyed órűban pedig Scott Croyle (vice president of design) mesélt a One széria formatervi elemeiről. A rendezvényen három készüléket mutattak be, a csúcsmodell One X mellett a One S és a One V inapvilágot látott. Mindhárom készülék a HTC saját fejlesztésű felhasználói felületével, a Sense névre hallgató megoldással érkezik, melynek legújabb verziójában a grafikai újítások mellett rengeteg új szolgáltatás debütál.
undefined
A teljes körű DropBox-integráció már a sajtótájékoztató előtt kiszivárgott, így ez a HTC-fanatikusokat bizonyára nem éri váratlanul. A saját kliensen kívül a megosztási funkciókba is beépül a szolgáltatás, továbbá minden készülékhez 25 GB tárhely is jár, melyet két évig ingyenesen vehetnek igénybe a felhasználók. Arról nem szólt a fáma, hogy utóbbi előnyeit a régebbi Sense-szel telepített masinák tulajdonosai vajon élvezhetik-e majd.
A sajtótájékoztatón külön kihangsúlyozták a mobilos képalkotás fontosságát, állítólag a tavalyi év során körülbelül 45 milliárd telefonnal készített képet töltöttek fel a Facebook közösségi oldalra. Az utóbbi mondat elhangzása után mindenki sejtette, hogy a One szériában a HTC ráfekszik a kamerázási képessségekre (bár erről a Sensation esetében is volt szó, az eredmény viszont kevésbé volt meggyőző). A Sense 4.0-ban debütál a gyártó Image Sense névre hallgató megoldása, amely rengeteg képjavító eljárás összességét takarja; a bemutató alapján ez a fényképezés minden aspektusán komoly javulást idéz elő. A gyártó csökkentette a fotók elkészítési idejét is. Az autofókusz 0,2 másodperc alatt megy végbe, a kamera pedig folyamatosan fókuszál, így egyetlen fotó lövése körülbelül 0,7 másodpercig tart. Újdonság továbbá, hogy a virtuális exponálógombot folyamatosan nyomva tartva sorozatfelvétel készítésére is van lehetőség. A gyártó nagy hangsúlyt fektetett a roszz fényviszonyok melletti fotók minőségének javítására is. A szoftveres élességnövelés mellett ehhez hozzájárul az F/2.0 fényerejű optikák bevetése is, melynek köszönhetően 44 százalékkal több fény jut a gépbe, mint a klasszikus, F/2.4-es megoldás mellett. Az elkészült fényképek egy utólagos minőségjavító eljáráson is átesnek; a HTC által alkalmazott HDR (high dynamic range) algoritmus állítólag fejlettebb a vetélytársakénál. Ezt a tényt néhány fotóval is illusztrálták, a One X-szel lőtt képeket az iPhone 4S fotóival párba állítva; valószínűleg mindenki sejti, hogy ki került ki nyertesen. További újdonság, hogy immár mozgókép rögzítése közben is készíthetünk állóképeket, a kameraszoftvert videó módba állítva a felvétel gomb mellett egy exponálóbillentyűt is találunk (az így készített fotók felbontásáról nem esett szó). Utóbbi videólejátszás közben is elérhető, így akármikor
A Sense 4.0-ban debütál a HTC saját vezetéknélküli médiamegosztó szolgáltatása is, melynek segítségével HDMI-kapcsolatra képes készülékekre lőhetjük ki a telefon képét. A MediaLink névre hallgató megoldást az alkalmazások közül is elindíthatjuk, ám akár egy speciális mozdulattal is aktiválható. A kép kiküldéséhez mindössze annyit kell tennünk, hogy három ujjat felfelé húzunk a képernyőn; a visszavonáshoz ugyanezt kell tennünk az ellenkező irányba. Jópofa, hogy a szolgáltatás két módban is elérhető. Mirror üzemmódban ugyanazt a képet látjuk a TV képernyőjén, mint a telefonunkon, a dual screen (azaz képernyőduplázás) módot aktiválva viszont a két kijelzőn eltérő tartalmakat is megjeleníthetünk.
A legújabb Sense az audió részlegen is komoly változásokat hoz. A gyártó a Sensation XE és XL modellek óta tartó együttűködése a manapság divatos füleseket készítő Beats céggel. Az említett modellekben debütált a Beats Audio névre hallgató hangminőség-javító eljárás, melyet immár nem csak a zenelejátszóban aktiválhatunk. Az üzemmód szó szerint bárhol bekapcsolható, ahol hangot présel ki magából a telefon, legyen szó akár internetről sugárzott zenéről, játékokról vagy videólejátszásról. A zenéink szinkronizálására egy különálló asztali kliens is a rendelkezésünkre áll, mely segítségével a mobilok akár az iTunes-szal is képesek lesznek együttműködni. A zenelejátszóban integrálásra került a SoundHound is, valamint a prezentáció alapján bármilyen music streaming szolgáltatást integrálhatunk a rendszerbe (a bemutatón név szerint a Spotify, Pandora és TuneIn került említésre). Emellett egy, az autókban megtalálható hangrendszerekkel együttműködő megoldásról is szó esett, ám a car experience néven emlegetett képességet nem fejtették ki bővebben.
Az említettek mellett persze rengeteg kisebb és nagyobb újdonsággal találkozhatunk a legújabb Sense felületen. További érdekesség, hogy bár az Android 4.0 kizárólag virtuális billentyűkkel is vezérelhető, a HTC figyelmen kívül hagyta ezt a tényt, az új modellek mindegyikén három kapacitív érintőbillentyűt (vissza, home és app switcher) kapunk. A HTC védjegyének számító grafikai megoldások tovább finomodtak, összességében nagyon jó benyomásaink voltak a kiálított készülékekről. A One X, One V és One S névre hallgató modellek április táján kerülnek a bolok polcaira világszerte, a pontos megjelenési dátum és az ár azonban jelenleg nem ismert.

 Forrás: www.mobilarena.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése